Min blogglista

lördag 18 december 2010

Tio kvinnliga favoritsnokare

Jag vet att många läser deckae i jul och att man ofta inte vet vad man ska välja.
Här kommer min tio-i-topp-lista på kvinnliga nokar. Själv är jag vädigt förtjust i deckare med kvinnor som snokar och löser problem.
   Den mest klassiska är Agatha Christies Miss Marple - på bilden i Margaret Rutherfords klassiska filmgestalt.Jag gillar Miss Marple för att hon, bara genom att lyssna och iaktta kan lösa det mesta.
   Stark kandidat till favorit nummer ett är Barbara Havers i Elisabeth Georges romaner. Hon är inte huvudperson, det är den andlige Libley, men det är Havers som ofta spelar bollen i mål. Fet, dåligt klädd och underklassig är hon en osannolik och underbar hjältinna.
   Men Sara Paretskys tuffa privatdeckare V.I. Warshawski i Chicago går inte av för hackor hon heller. Tuff och streetsmart med talag för råkurr. Det finns 13 romaner om henne men hon översätts sparsamt. Den  senaste, Hardball, finns inte på svenska.
   Svenska Åsa Larsson är en annan favorit med den neurotiska advokaten Rebecka Martinsson och polisen Anna-Maria Mella i huvudrollerna. Alla deckare tilldrar sig långt upp i norr, där det är glest mellan husen.
  Lite åt samma håll geografiskt, norra Dalarna, finns Aino Trosells Siv Dahlin, en kvinna som alltid snubblar över mystiska händelser - och löser dem.
Tar man sig över gränsen till Norge bör man absolut beekanta sig med polisen och dykaren Annekin Halvorsen i Trondheim, hon är författaren Kim Småges hjältinna.
Danmark har också på sistone för fram många intressanta kvinnliga författare. Som GreteLise Holm som har en medelålders journalist som problemlösare. Både spännande och rolig tjej!
En ny svensk författare som verkar lovande är Ann Rosman. Hennes seglande polis Karin Adler bor i sin segelbåt i Marstrand och har löst problem i två böcker hittills.
En nykomling som jag gillar starkt är den före detta kommissarien Lola Jost i Paris. Det är Dominique Sylvain som skriver om henne, till våren kommer den andra boken om Jost på svenska.
Till sist en nytänd stjärna, arkeologen Ruth Galloway som är expert på gamla ben. Hon är brittiska Elly Griffiths skapelse och händelserna utspelas i ett nordengelskt marskland. Oerhört välskrivet.
   Botanisera på bibban eller bland pocket och ni har den kriminella delen av julen räddad, jag lovar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar