Min blogglista

söndag 17 juli 2011

800-årig fransk gåta

Carcassonne i södra Frankrike och året är 1209, det år då albigenskrigen inleds och Sydfrankrike införlivas i det franska riket. Den unga kvinnan Alaïs får överta en mystisk bok av sin far, en bok  om den sanna Graalens hemlighet. Trots att Alaïs inte förstår innebörden av de egendomliga orden och symbolerna i boken vet hon att ödet har utsett henne att skydda den.
   Året är 2005 och under en arkeologisk utgrävning i bergen utanför Carcassonne träffar Alice Tanner över två skelett i en dold grotta - en grav, visar det sig. Inuti kryptan förnimmer hon en överväldigande ondska och inser att hon på något sätt kan förstå de uråldriga tecken som ristats i stenen. Alldeles för sent förstår hon också att hon genom sin upptäckt dragit igång en fruktansvärd serie händelser som  hör ihop  med katarernas öde för 800 år sedan.
   Kate Mosse är i högform i den här romanen, "Labyrinten". Hon lyfter också fram en bit glömd historia, den om hur religiösa kristana minoriteter utrotas på uppdrag av påvemakten. Mycket blod har flutit när det gäller att etablera religiöst  monopol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar