Min blogglista

måndag 11 juli 2011

Taube och sommaren

Vi satt och tittade på Sven Bertil Taube och hans jubileumsprogram från Gröna Lund - 50 år på den scenen, i början tillsammans med pappa Evert.
   Och vi kom på att det finns så många bra Taube-texter, poesi som blivit sångbara klassiker. Maj på Malö, Calle Schewen och Rönnerdal för alltid förknippade med sommar.
Som tur är har Bonniers gett ut Evert Taubes sångbok i urval och med kommentarer av Anders Palm och Johan Stenström. Här finns fina illustrationer, först och främst får vi hela visskatten med texter och noter, till varje visa också upplysande och inkännande kommentarer. Men därtill en rik bukett av essätexter och bilder som ger oss personligheten Taube med glimtar från hela hans värld. En hel del att känna igen och återupptäcka - men mest av allt att nyupptäcka.
    Och för er som rynkar på näsan åt Taube -ni vret inte vad ni missar. Att säga att hans kvinnosyn är omodern är ungefär som att säga Bellmans är det. Man kan inte rycka loss en diktar ur sitt sammanhang och försöka se om han är modern.
   Taubes texter är som målningar, att gå in i och utforska.
   Så tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar