Min blogglista

onsdag 24 augusti 2011

Kul om hjärnskrynklare!

"Själen schamaner" heter Nils Uddenbergs senaste bok.
    Han började sitt yrkesliv som psykiater, hans fru har samma yrke och båda hans föräldrar var "hjärnskrynklare", så han vet vad han skriver om. Själv hoppade han av "skrynklandet" för att i stället ägna sig åt vetenskaps- och utvecklingshistoria, ett område där han gett ut många prisade böcker.
   I den här boken skriver han om olika aspekter på psykiatri. Om vetenskap och språk, om drömmar och om själens anatomi. Han lägger också själva ämnet psykiatri på obduktionsbordet och synar de olika teorierna med kritisk distans. Man känner sig faktiskt upplyst efter den analysen, många tror ju att psykiatri är frälsning och förklaring och glömmer att det är högst mänskliga konstruktioner som följer tidsandan som vilket mode som helst - så tack för det Nils Uddenberg.
   Och så kommenterar han bokens titel, menar att demn kanske är provocerande. En schaman är ju en folklig botare utan förankring i vetenskap. Men "personligen har jag stor respekt för schamaner, all läkekonst bör ha ett inslag av schamanism. Jag har själv under 15 år varit en själens schaman - och jag skäms inte för det" skriver han.
   Läs mer själva om ni är det minsta intresserade av ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar