Min blogglista

lördag 10 september 2011

Alla Europas kungligheter

Precis nyutkommen på svenska är engelsmannen Peter Conradis  "Kungligt". Om ni tycker att namnet låter bekant så har ni rätt, Conradi var en av medförfattarna till manuet för fjolårets succéfilm, "The King's Speech"
    Tio av Europas moderna och välmående länder har statsöverhuvuden med kungligt blod i ådrorna. Hur kommer det sig att vi fortfarande håller fast vid monarkins uråldriga statsskick? Varför har dessa tio släkter, som ännu regerar enbart på grund av födslorätt, inte för länge sedan svepts bort från tronen och ersatts av folkvalda ledare?
   Kring de frågorna bygger Conradi boken  samtidigt som han berättar om de kungligas historiska bakgrund och nuvarande liv; om deras alltmer försvagade makt; om utbildning, arbete och ekonomi, om hemligheter man helst velat bevara och om relationerna till massmedia. Bilden är delvis en annan än den vi brukar se, Conradi beskriver Europas kungligheter som vanliga människor med en mycket speciell - i vissa fall oönskad - uppgift i livet. Här ges en inblick i finansieringen av deras liv, hur en vanlig dag på jobbet ter sig, om överblivna syskons och makars lott och mycket annat.
   Det är en bok som kan läsas av historiskt intresse eller av ren nyfikenhet, det är en bok som funkarsom uppslagsverk. Materialet är rykande färskt och omfattar även 2010.
   Förstås är det här en önskebok att stoppa i julklappssäcken om mottagaren är rojalistisk av sig. Kom att tänka på att det bara är tre månader drygt till jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar