Min blogglista

torsdag 8 september 2011

En annan från antiken

Av en ren händelse blir det en annan kvinna från antiken som presenteras idag - Kleopatra. Det är amerikanskan Stacy Schiff som skrivit "Kleopatra - ett liv" som just kommit på svenska och den är fruktansvärt välskriven och stimulerande att läsa. Säger jag efter 100 sidor.
    Det Schiff skrapar fram är bilden av en stark kvinna som kombinerade intellekt och sexighet, och som styrde ett väl fungerande och upprorsfritt Egypten i tjugotvå år. Och hon gjorde detta samtidigt som man i  romarriket behandlade kvinnor som barn. Kleopatra var uppvuxen med uppfattningen att man inte behöver kriga för att skapa sig ett rike - man kunde ju  istället kan köpa det.
   Men frågorna hopar sig kring denna drottning,Egyptens sista Farao. Var hon den vackraste  varelse som skådats? Eller var hon den  rikaste, slugaste, mest välutbildade av kvinnor?
   Någonting mycket speciellt var det med henne eftersom hon fängslar människor än idag. Men inledningen, där Schiff analyserar Kleopatrabilden från antiken till nu - den är mycket lärorik läsning måste jag säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar