Min blogglista

söndag 11 september 2011

Ett annat krig

   Stina Katchadourian var bara två år gammal när vinterkriget bröt ut i november 1939. Hennes far blev inkallad medan den övriga familjen flydde bombardemangen av Helsingfors till släktingar i Vasa, och vidare till den lilla byn Petsmo i Österbotten. Ytterligare två krig och ett antal evakueringar senare hittar sig den åttaåriga Stina mitt i en flyktingström som under ett pågående Lapplandskrig söker skydd i Sverige.   
   Det har skrivits mycket om de krig Finland blev indraget i mellan åren 1939 och 1945. I Stina Katchadourians memoarbok  "Lappkungens dotter" ligger fokus på det minst kända av dessa, Lapplandskriget, som skildras genom en vanlig helsingforsisk familjs erfarenheter. Boken bygger på hennes föräldrars rika brevväxling från krigsåren. Boken är en bearbetning av boken The Lapp King’s Daughter som utkom i USA 2010 eftersom författaren är bosatt i Kalifornien.
   Jag tycker att det behöver sägas om och om igen: krig är aldrig en lösning.
Idag, då medierna varit fulla av minnesprogram om 11 september, är det lika klaret som för 60 år sedan: krig och våld är alltid en dålig lösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar