Min blogglista

lördag 3 september 2011

Tuff som fan...

"Det är svårt att bli klok på människan Vivica Bandler, hon låter sig inte placeras i ett fyrkantigt fack. Hon är kontraster och inre konflikter; intensivt sensuell och skygg för beröring, tuff som fan och ohyggligt sårbar."
    Så skriver författaren och teatermannen Bengt Ahlfors i förordet till en nyutkommen bok om Vivica Bandler (1917 - 2004) "Människan Vivica Bandler - 82 skisser till ett porträtt". Boken får inte recenseras förrän 15 september, men jag har läst den klar.
   Det är en helt klart läsvärd bok om agronomen och ägaren till Saaris gård som kom att leva sitt yrkesliv på teatern - fast utbildad regissör var hon inte. Hon ledde teatrar i Helsingfor, Oslo och Stockholm och genomförde tuffa projekt, med ibland fula knep. Hon hade ambitionen att bli författare men annat kom i vägen.
   Hon var öppet lesbisk i en tid som kriminaliserade homosexualitet och det var på grund av Vivica som Tove Jansson bröt förlovningen med ålänningen Atos Wirtanen. Så nog finns det mycket i dessa skisser.Det är som en skiss över hela 1900-talet.
    Hennes spända förhållande till fadern är svårt att förstå sig på, de försonades aldrig. Fast de är begravda i samma grav, Vivica och hennes föräldrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar