Min blogglista

torsdag 29 december 2011

Kungliga Kennedys

    Det har verkligen varit ett stort bokår för faniljen Kennedy i år.Den ena boken efter den andra på temat Kennedy har utkommit.
   Utrikeskorren Lennart Pehrson, sedan decennier stationerad i USA, har skrivit en riktigt läsvär biografi över den mytiska familjen. "Familjen Kennedy en amerikansk dynasti" heter den.
   Och han börjar från början med Patrick Kennedy, John F. Kennedys farfars far, som lämnade Irland under den stora svälten och anlände till Boston i april 1849. Även om han själv inte överlevde länge i det nya landet lade hans resa grunden för en amerikansk framgångssaga. Hans son blev en lokal politiker och hans sonson Joseph en lika driven som hänsynslös affärs- och finansman som på kort tid byggde upp en av USA:s stora förmögenheter.
   När Joseph själv inte kunde göra politisk karriär överförde han sina ambitioner på de tre sönerna. Hans pengar användes för att nå målet, att en Kennedy skulle bli USA:s förste katolske president. Det lyckades.     
   Men tragiken var aldrig långt borta. Äldste sonen Joe dödades i andra världskriget, president Kennedy sköts ihjäl i Dallas, tredje sonen Robert mördades i Los Angeles och dottern Kathleen omkom i en flygolycka. När Joseph Kennedy fick dödsbuden om sönerna John och Robert var han själv förlamad efter ett slaganfall. Sedan gick det utför med släkten, den ena olyckan följde den andra. Som det ser ut idag har Kennedy-släkten spelat ut sin politiska roll.
   En informativ och välskriven kollektivbiografi som fördjupar bilden av amerikansk partipolitik, bland annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar