Min blogglista

onsdag 1 februari 2012

Den felande länken

   Det är inte så helt vanligt med begriplig populärvetenskap. Men duon Björn Hagberg och Martin Widman har skrivit en lysande berättelse om vetenskapsmän, politik och forskarstrider. "Fossiljägarna" heter boken som fascinerar mig.
   Man brukar säga att det här är en manlig typ av böcker, fast det tycker inte jag. Vetenskap har inget kön.
   Strax före första världskrigets utbrott skickas den blott tjugoettårige studenten Erik Stensiö ut på en äventyrlig expedition till Spetsbergen. Under sin resa lyckas han hitta okända fossil som skulle kasta ljus över vår tidigaste historia.
    Jakten efter fossil förde Stensiö och och hans kollega Erik Jarvik och Gunnar Säve-Söderbergh ut på riskabla resor till okända områden i norr. Deras resultat var emellanåt ifrågasatta, de blev misstänkliggjorda och uppfattades som kontroversiella. Men de lyckades hitta den felande länken, den som forskarna sökt ända sedan Darwin lade fram sin teori om arternas uppkomst.
   Nu när DNA  och molekylärbiologi är vardagsmat kan sentida forskare se att de tre fossiljägarna hade rätt i sina antaganden, att man hittat den felande länken mellan havs- och landlevande djur.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar