Min blogglista

torsdag 16 februari 2012

Det urgamla slaveriet

Precis nyutkommen är Stefan Brinks bok "Vikingarnas slavar" som berättar om nordiskyt slaveri under vikingatid och tidig medeltid.
    Brink skriver om de olika sätten att skaffa slavar. Att tillfångata människor vid anfall förstås, sälja dem vidare eller ta med hem. Man kunde också köpa slavar, billiga slavar till jordbruk och hushåll och slavar var alltid en välkommen present (!)
    Slavarnas arbetsuppgifter varierade, från det tyngsta och tröstlösaste slitet på åker och i skog till hushållsslav eller rentav läskunnig rådgivare till icke läskunnig husbonde, Dlavarna var inkorporerade i familjen även om deras ställning var svag. Och slavarnas barn blev ägarens egendom.
   En annan sida av saken är att många unga bortrövade kvinnor blev en form av sexslavar som kunde vara var mans egendom. Jag tänker på de flickor som idag delar samma öde, vi kallar det trafficking men syftet är detsamma,  kroppar att sälja på en marknad som är både urgammal och omättlig.
    En riktigt bra bok som fördjupar bilden av vikingalivet. Fast den historieromantiska målningen på omslaget hade jag gärna varit utan. Verkligheten bjöd nog inte på så vackert ljusspel över ungt hull som antyds här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar