Min blogglista

fredag 2 mars 2012

När deckaren blir verklig

Brittiska Ann Cleeves är en av mina favorier. Synd att hennes Shetlandsserie är slut - den var suverän.
Hennes nya bok heter "The Glass Room" och finns inte översatt. Men det går ju bra att läsa den på engelska, ett bra sätt att hålla språket i trim.
   Den här boken är verkligen sinnikt konstruerad. Problemlösare är feta och fula kommisarien Vera Stanhope, men hennes yrkesbegåvning är det inget fel. Här har hennes bohemiska granne försvunnit och det visar sig att hon är på en skrivarskurs i Writers House och lär sig konstruera deckare.
   Men så inträffar ett mord, i husets orangeri och Veras granne återfinns med en kniv i handen. Här finns jobb för Vera Stanhope. Men allt ser ut att vara konstruerat, någon leker med Vera och låter deckarscenarier bli sanna. En mycket farlig deltagare finns bland författarna.
    Jag gillar upplägget. Att den så flitigt använda deckargenren blir en del av intrigen i en deckare, det är originellt. Nu har jag cirka 80 sidor kvar att läsa, precis lagom för att runda av en tuff vecka.

1 kommentar:

  1. Ska just börja på Dolda Djup...men har förstått att det egentligen är tredje boken om Vera Stanhope... Så gjorde de ju med Peter Robinson också, började översätta i mitten av hans produktion...tsstss... Ska bli kul att se ifall de är lika bra som Shetlandsböckerna!!

    SvaraRadera