Min blogglista

tisdag 24 april 2012

Vad finns i skuggan?

     Johanna Ekström, poet och manusförfattare, skriver om en "lyckad" barndom där allt var soligt och kunde visas upp. Hemmet, ett 1700-talshus i Stora skuggan, blev fotograferat och beskrivet många gånger liksom föräldrarna Per Wästerberg och Margareta Ekström, båda författare och kulturpersoner.
   Om det handlar dotterns självbiografiska bok som är precis nyutkommen. "Om man håller sig i solen" heter den och det är rätt hjärtskärande läsning. Hon beskriver en flicka som ständigt längtar efter att bli sedd som lyckad och bekräftad av föräldrarnas beröm. En flicka som vet att familjen är "en elit" som inte är som andra. En flicka som är hjälplös när hon ska orientera sig i den vanliga vardagen med skola, kamrater och bussresor.
   Som vuxen ser hon att fasaden var allt när hon växte upp. Huvudsaken var att allt såg snyggt ut och var estetiskt tilltalande. Men det som fanns under ytan talade man inte om. Om det sen var vulgära barnflickor eller släktingar som inte var så estetiska.
  Det är en fascinerande skildring, en uppgörelse av det mer stillsamma slaget. Men ibland skär berättelsen igenom alla vackra lager och det som blottas är inte så - estetiskt.
  Omslaget, med avskalad gustaviansk miljö, är den som omgav författaren som barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar