Min blogglista

fredag 4 maj 2012

Gammal odlingskunskap samlad


    En bok för nostalgiker? Ja kanske.
     Men också en bok för alla som tröttnat på tips om "quick fix" för trädgården. Det fungerar ju sällan med snabba knep. Ska man ha riktig nytta av trädgården måste man förstå sig på den.
   Med avstamp i den klassiska glansperioden för trädgård  som i Storbritannien kallas för viktoriansk tid och i Norden  motsvaras av perioden från sekelskiftet 1900 fram till första världskriget, berättar Elisabeth Svalin Gunnarsson i "I trädgårdsmästarens spår" om smarta odlingsknep för såväl små och stora trädgårdar som balkonger och terrasser. Inspiration till boken har hon fått av sin farfar som var trädgårdsmästare av den gamla sorten.
    Förr i tiden visste man hur man sparar och tar vara på regnvattnet i trädgården, hur man odlar på liten yta, hur man kan bli i stort sett självförsörjande på grönsaker även med en liten trädgård. Vikten av att satsa på uthålliga och inhemska växter var också självklar. Frågor som är minst lika viktiga idag för den miljömedvetne odlaren men tyvärr kunskap som gått förlorad.
   Boken är rikt illustrerad, både med foton och med äldre illustrationer. En riktig pärla till trädgårdsbok är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar