Min blogglista

söndag 13 maj 2012

Om Homo economicus

    Homo Economicus - den ekonomiska människan, är huvudpersonen i vår tids stora berättelse. Berättelsen om att människan i grund och botten är en ekonomisk person.
    Det tar journalisten och debattören Katrine Kielos, knuten till Aftonbladet, upp i sin nyutkomna bok "Det enda könet".
   En Homo Economicus är rationell, objektiv och oberoende. Ekonomerna hävdar att detta rimmar väl med grundläggande mänskliga drag. Men allt som karakteriserar Homo Economicus är egenskaper som vi i hundratals år har lärt oss att associera till manlighet. Är det en slump?
   Nej, det tror inte Kielos.
    Den ekonomiske mannen dominerar i debatten. Det finns inget språk som tas på lika stort allvar som ekonomins och det appliceras på allt större delar av vårt liv. Samma typ av ekonomisk analys som förklarar priset på purjolök, eller biogas. Med hjälp av ekonomi kan man räkna ut rubbet.Homo Economicus är inte bara en man. Han är det enda könet.
   Kielos skriver med engagemang och ilska, hon är teoretiskt väl påläst när det gäller filosofi och statistik. Men jag saknar steg två i boken. Hur ska vi kunna stoppa den manliga dominansen i ekonomin och hur ska vi få demokratin högre värderad än ekonomin?
    Om det sägs ingenting och det är bokens svaghet. Annars läser jag den gärna fär den är välskriven och medryckande -men den pekar inrte på möjliga lösningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar