Min blogglista

söndag 3 juni 2012

Karins trädgård i Sundborn


   Om ni har vägarna förbi Dalarna i sommar så gör ett besök på Carl och Karin Larssons gård Sundborn i Lilla Hyttenäs. Både hus och trädgård är värda både ett och fler besök.
   Man kan också läsa Christina Högard-Ihrs bok "Karin Larsson och blommorna i Sundborn", en bok som berättar om Karin och hennes odlingsintresse.
   När Karin Larsson levde var det blommornas tid. Nationalromantikens naturmåleri, de franska impressionisternas ljusskimrande lövverk, och de stiliserade jugendslingorna växte fram överallt. Samma år som Karin och Carl Larsson flyttade till Lilla Hyttnäs i Dalarna, Carl Larsson-gården, grundades Arts & Crafts-rörelsen i England 1888. Skönhet i hemmet eftersträvades och stiliserade växter i tapetmönster och tyger präglade inredningen.
   Men trädgårdsinspiration hade Karin Larsson fått i Frankrike, i Grez-sur-Loin där hon och Carl hade träffats. Karin odlade också trädgårds- och köksväxter som var vanliga i svenska allmogeträdgårdar.Hon odlade narcisser, tulpaner och liljor i krukor för att pryda hemmets alla rum och många av arrangemangen hittas i Carl Larsson tavlor ofta tillsammans med någon medlem av den stora familjen. .
   Intervjuer med släktingar, Karins brev och Carl Larssons egna texter ligger till grund för boken där målningar, illustrationer, gamla fotografier och nytagna miljö- och växtfoton kompletterar bilden av Karin Larssons liv i Sundborn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar