Min blogglista

måndag 21 januari 2013

Gör nåt åt mobbningen!

  I Dagens Nyheter gjorde Maciej Zaremba en lysande reportageserie på temat vuxenmobbning och varför vi i Norden inte låtsas se vad som pågår mitt framför våra ögon. Reportagen finns nu samlade i pocketform - Mobbarna och rättvisan - och det är fortfarande stark och upprörande läsning. I synnerhet som jag känner igen så mycket från hur det går till på åländska arbetsplatser, i synnerhet inom förvaltningen sitter mobbningen som en girig cansersvulst och skickar ut sina metastaser. Arbetarskyddet varken ser eller hör och psykiatrin har annat att göra än att ta hand om krossade människor.
   Hur går det till när anställda uppsöker psykiatrin med samma symtom som krigsoffer?
Vem får betala deras sjukpension och varför väljer rättvisan att se mellan fingrarna? Det är några av frågorna som Zaremba ställer. Och han jämför med hur det är i andra länder.
    I Australien tog en ung kvinna livet av sig efter att ha mobbats att tro att hon var ful och fet. De fyra arbetskamraterna dömdes för "bullying" och en hetsig debatt fördes i landets tidningar där många tyckte att de fyra skulle dömas för mord. "Hur skulle det gå i Sverige? Dum fråga, sånt händer inte här" skriver Zaremba och berättar om flera autentiska fall, där inget hänt. Företag "betalar bort" ibland mot tysthetslöfte, men på arbetsplatsen är miljön som förut. Mobbaren är kung.
   Läs den här livsviktiga boken. Mobbare är inte de som behöver skyddas av tystnad!

1 kommentar:

  1. Den boken ska jag läsa!
    Men om ni bara visste vad anställda i församlingar får stå ut med på Åland så skulle man kunna skriva en bok om det. Med.
    Men som sagt, ingen vågar granska det här stinkande byket, alla hukar och mobbarna regerar.

    SvaraRadera