Min blogglista

fredag 1 februari 2013

Rysslands nya tsar


  Den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessens bok "Mannen utan ansikte", som kom ut i fjol berättar om hur Vladimir Putin, en skrupelfri och makttörstande KGB-agent, genom skickligt manipulerande och hårda nypor blivit den mäktigaste mannen i Ryssland.
  Efter ha att kommit till makten som premiärminister, har Vladimir Putin gradvis tagit kontrollen över de ryska medierna. Man kan jämföra med Berlusconis Italien.
  Som verksam journalist i Ryssland har Masha Gessen själv upplevt förändringen och sett hur flera av hennes vänner och kolleger trakasserats och försvunnit under mystiska omständigheter. Helt säkert lever också Gessern under hot.Det är inte ofarligt att tala så tydligt som Gessen gör.

  Många menar att Putin under sitt styre har omvandlat Ryssland till ett land som utgör ett större hot mot den egna befolkningen än mot världen utanför.
  Det är en modig och skakande berättelse om hur en klassisk envåldshärskare tar plats. En  berättelse om sanningen bakom Anna Politkovskajas död och bombningarna i Moskva med mera.
  Stig Fredrikson, tidigare utrikeskorrespondenten i Ryssland, har skrivit förordet till pocketupplagan som kommit nu..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar