Min blogglista

onsdag 27 februari 2013

Vad binder oss samman?

  Har litteratur någon betydelse? Det undrar man ju alltsom oftast.
   En som tror på böcker betydelse är Michael Cunningham. I romanen "Timmarna" beskriver han tre kvinnor och tre dagar i kvinnornas liv. Utan att veta om det påverkas de alla av en bok.
   Den första av dem är författarinnan Virginia Woolf, som en morgon 1923 hittar inledningsmeningen till sin nya roman: Mrs Dalloway sade att hon skulle köpa blommorna själv. Hon skriver intensivt i ett par timmar innan hon lägger ifrån sig pennan.
  Den andra kvinnan är förlagsredaktör, Clarissa Vaughan, som en morgon 1998 i New York går ut för att köpa blommor till festen som hon på kvällen ska ha för sin nära vän Richard, en känd poet som nu är döende i aids. Liksom mrs Dalloway i Woolfs roman hinner Clarissa under dagens tänka pår sitt liv och de människor som betytt något för henne.
   Den tredje kvinnan är hemmafrun Laura Brown, som en morgon 1949 i en av Los Angeles förorter börjar läsa om Mrs Dalloway. Hon blir så gripen av romanen att hon glömmer att uppvakta sin man, som fyller år. Laura bestämmer sig för att som gottgöra saken och baka en födelsedagstårta. Men medan hon gör det börjar hon alltmer ifrågasätta sitt äktenskap och sin tillvaro.

   Romanen visa att liv och litteratur hänger ihop och att en enda dag i livet kan betyda allt.
   Förstås vet ni att romanen har också blivit  film med Nicole Kidman, Meryl Streep och Julianne Moore i huvudrollerna.Och filmen är bra, men den är inte som romanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar