Min blogglista

lördag 2 november 2013

Baka, baka franska kaka

 Franska bakverk brukar betraktas som avancerade och lite otillgängliga. Mia Öhrn kål på i nyutkomna "Franska bakverk", där hon  anpassat bakverken till svenska förhållanden och förenklat recepten, men hon prutar inte för den sakens skull vare sig på smak eller på kvalité.
Den myten tar
   I boken finns runt 50 recept på alla sorters bakverk. Vetebröd och smördegsbakverk, som Briocher, en sorts lyxigt vetebröd som innehåller mer smör och ägg än en vanlig svensk bulle. Småkakor och mjuka kakor, Madeleinekakor små mjuka snäckliknande kakor som i sin konsistens påminner lite om muffins. Bakelser, tårtor och pajer som en  klassisk Tarte tatin som gräddas uppochner i gjutjärnspanna. Desserter som  Petit pots de crème små läckra puddingar som gräddas i ugnen.  Här finns också recept på godis och petit fourer.
   Känslan i boken är rustik med en blandning av franskt lanthem och bistro och receptbilderna varvas med miljöbilder från Frankrike.Mia Öhrn har gett ut många bakböcker, frågan är om inte det här är den vackraste. Det är böcker som denna som eldar under baktrenden.


1 kommentar: