Min blogglista

fredag 1 november 2013

Kristina, sin tid kändis

  Erik Petersson är en ung och ambitiös historiker som specialiserat sig på 15- och 1600-tal. Han har skrivit om Karl IX och om den svavelosande predikanten Angermannus - tillsammans med Annika Sandén. Nu har han kommit med boken "Drottning utan land - Kristina i Rom".
   Som 27-åring hade drottning Kristina lämnat tronen i stormakten Sverige.. På julafton 1654 avsade hon sig sin lutherska tro i en privatceremoni i slottskapellet i Bryssel. Omvändelsen till katolicismen gjorde henne ännu mer uppmärksammad i Europa - hyllad i den katolska världen och förtalad i den lutherska.När Kristina kom till Paris stod 200 000 människor på gatorna för att få en skymt av den svenska drottningen i septemberskymningen. Någon politisk makt hade hon inte kvar. Däremot hade hon sin kunglighet.
  När jag läser den här boken tycker jag att hon var mycket tidig med att leva på sitt kändisskap. Det var grunden för det inflytande hon hade och hon såg till att alltid bli omtalade, oberoende av om det var i positiva eller negativa ordalag. Hennes heta Vasa-temperament gjorde att hon följdes av skandaler och hon var inte blyg när det gällde att visa ambition och intrigera. Trots att hon var en landlös monark fotsatte hon att föra sig som en regent.
  Intressant infallsvinkel på en kvinna som alltid fångar historikers intresse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar