Min blogglista

fredag 20 december 2013

Människorna längst ner

  Visst finns det folk som har det illa ställt idag. Men nog får man perspektiv på elände när man läser "Usla, elända och arma. Samhällets utsatta under 700 år". Historikerna Sofia Holmlund och Annika Sandén är redaktörer och 12 forskare till medverkar.
   I texterna presenteras en annorlunda typ av historia med ett uttalat underifrånperspektiv. Författarna är forskare som på olika sätt brottats med dessa frågor i sitt arbete. Tillsammans ger de en röst åt människor som sällan kommit till tals, vare sig i de historiska källorna eller i dagens samhällsdebatt. 
   För vad vet vi egentligen om utsatta människor i svensk historia? Många har fötts in i fattigdom och utanförskap, andra har drabbats av olyckor under livets gång som gjort att tillvaron kantrat. En del har lyckats resa sig, andra har dukat under.    Så hur såg tillvaron ut för den som var psykiskt sjuk eller funktionshindrad, och för den som inte kunde försörja sig själv? Vad hände de unga kvinnor som blev gravida utan att vara gifta? Och hur klarade sig deras barn, de som kallades oäktingar?   
   Här varvas skildringar av enskilda livsöden med övergripande historisk analys från medeltiden till våra dagar. I fokus står den lilla människan, hennes vardag och kampen för överlevnad och värdighet.   Det är en nödvändig och starkt berörande bok, en nyttig kontrast till all historisk skönmålning som görs.Omslagets fattigflicka är målad av Ilja Repin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar