Min blogglista

måndag 17 februari 2014

Det radikala 70-talet

  Europas nutidshistoria är våldsam. även om delar av den har fallit i glömska. Den tyska
Röda Armé-Fraktionen, RAF, var fruktad för sina kallblodiga attacker och boken "Guddöttrar. Mordet på Jürgen Ponto" berättar om en sådan händelse-
  Det var den 30 juli 1977som chefen för Dresdner Bank, Jürgen Ponto, mördades  i sitt hem utanför Frankfurt. Mördarna, Christian Klar och Brigitte Mohnhaupt, var båda medlemmar av  RAF. 
   Möjligheten att komma in i Pontos hem hade Susanne Albrecht ordnat, dotter till Jürgen Pontos vän Hans-Christian Albrecht, sjörättsadvokat i Hamburg. Hennes syster Julia, som var 13 år när mordet begicks, var Jürgen Pontos guddotter. I gengäld var Hans-Christian Albrecht gudfar till Jürgen Pontos dotter Corinna, som vid den tiden var 20 år.
   Genom dådet skars banden mellan de båda familjerna av, men trettio år senare sökte Julia Albrecht kontakt med Corinna Ponto. Det började med en brevväxling, sedan träffades de och bestämde sig för att skriva en bok tillsammans.
    Den ger en unik bild av konfrontationen mellan borgerlig idyll och terroristisk attack. Boken innehåller också avslöjande exempel på hur underrättelsetjänsten i det forna DDR arbetade på den här tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar