Min blogglista

söndag 9 mars 2014

Alla dessa sega myter

     Redan år 1921 beslöt den svenska riksdagen att ett rasbiologiskt institut skulle skapas - Europas första - till försvar för landets unika folkstam. Svenskarna var nämligen av ovanligt ren nordiskt-germansk rastyp, sades det. Sverige blev ledande nation inom denna forskning och nazisterna skulle snart göra tanken om ett "raskrig" till germanernas försvar, till själva bränslet i sin politiska väckelse.
   Maja Hagermans bok "Det rena landet. Om konsten att uppfinna sina förfäder" är en tankeväckande skildring av germanernas idéhistoria i Sverige. Med avstamp i 200-talet, när nordborna mötte Rom och skapade sin säregna "fornnordiska" kultur, drar hon trådarna vidare till 1900-talet, då personalen på Rasbiologiska institutet i Uppsala iklädda vita rockar tog emot personer för rasmässig bestämning.
   Vägen dit kantas av arkeologer, målare, diktare och fornforskare som inte minst under 1800-talet framkallade en vision av det gamla Norden - vikingarnas värld. Omkring år 1900 hade de rasrena germanska vikingarna fått plats i skolböcker och uppslagsverk.Maja Hagerman sätter välbehövligt kritiskt ljus på hur bilden av våra förfäder kom till och visar hur den ännu i dag präglar populäruppfattningen om vilka vi är. Boken kom ut 2006 och i ny upplaga 2011. Det här är definitvt en bok som borde ges ut i pocket.
    I dag talar genetiker inte längre om den germanska rasen. Inom genetisk forskning hittar man inga tydliga människoraser - inte heller några "germaner". Men visionen om vikingen lever märkligt nog ändå kvar i närbesläktad form. Föreställningar om ursprunglig kultur och renhet florerar återigen. Ytligt sett kan det tyckas oskyldigt, men kopplingarna till politisk extremism och främlingsfientlighet finns kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar