Min blogglista

torsdag 13 mars 2014

Den svåra maten

Hur kan det vara så svårt att äta bra, när det har blivit så lätt att skaffa mat? Man kan ju faktiskt välja och vraka bland tusentals varor och behöver inte ens laga maten själv. Det är grundfrågan för Bodil Jönsson och hennes son, kocken Håkan Jönsson i boken "Tio tankar om mat", en lättläst bok som sätter fingret på de sjuka punkterna i vår matkultur.
   Det känns ju ofta som om inköp och matlagning är en tvångströja i vardagen och matvanor som något som alltid blir fel: man äter för ofta, för sällan, för sött, för fett, ... Och kostexperterna blir allt fler och pekpinnarna allt vassar. Bodil och Håkan Jönsson skriver här om hur maten förändrats med tiden, och tiden med maten. De visar också hur man kan hitta en balans när det gäller mathållning och hur du kan upptäcka nya vägar för att få den att fungera bättre i vardagen.Ångest och mat hör inte ihop.
   Men jag började fundera här i veckan om inte ätandet är den nya religionen efter att ha följt debatten på nätet om Mia Skäringer och hennes matomvändelse. Vilket liv! För att en enda kändis har ändrat uppfattning.   
   Jag börjar ana varför religionskrig är de bittraste av alla krig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar