Min blogglista

onsdag 26 mars 2014

Med kökspigans röst

 Elin Boardy för vidare berättelsen om Long John Silver, pirater och papegojor, odödliggjorda i Skattkammarön, i nyutkomna "Mary Jones historia".
  Men hon har vänt på perspektivet och visar oss världen sedd ur kökspigan Marys perspektiv. Det är 1700-tal och en engelsk flicka tvingas att ge sig ut för att finna en tjänst. Hon hamnar i Bristol och knackar på dörren till krogen Kikaren, som drivs av Dolores och hennes make, ingen mindre än självaste Long John Silver. De ska bli hennes heskap
och familj.
   Dolores lär Mary läsa och skriva och det är hon som ger Mary dagboken och uppdraget att teckna deras historia. Mary Jones berättar om sitt liv i dagboken - hur hon skickades bort av sin syster som inte längre kunde ta hand om alla syskon, hur hon får arbete på Kikaren och så småningom, medan åren går, blir mer som en dotter än en kökspiga för Dolores och Silver.  Det är ett utsnitt ur en stor klassisk berättelse där en tråd i berättelsen spinns vidare och kvinnorna får kliva fram framför männen.
  Och nej, man måste inte ha läst Skattkammarön för att njuta av den här romanen. Men visst är det ett mervärde att veta nåt om en av de mest kända äventyrsböckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar