Min blogglista

lördag 8 mars 2014

På ytan är det lugnt


  Något hände i Ringarkläppen en septembermorgon för sexton år sedan - något som kom att förändra en familjs liv för evigt. Detta är navet i ett familjedrama i norrländsk tappning.
   Therése Söderlinds "Norrlands svårmod" är en stark debut, en mörk och suggestiv spänningsroman. På ytan är livet det vanliga  medan livslögnerna, sveket och passionen styr mot katastrofen.
      Anna växer upp i en stökig men kärleksfull omgivning med mor, far och två äldre bröder. I samband med en älgjakt försvinner brodern Charlie spårlöst och det blir den utlösande faktorn för familjens sönderfall.
Sjuåriga Anna blir ensam kvar när marken rämnar. Hon är lillasystern som tvingas bli storasyster i en helt annan familj.
   Anna hinner bli ung kvinna innan allt gammalt kommer ikapp henne. Det förflutna har då blivit ett garn i vars tåtar det kommer upp oväntade och skrämmande saker att det inte längre går att gömma sig. Vad hände egentligen Charlie? Varför hittade man honom aldrig?
     Och den andre brodern, vart tog han vägen? Varför var avgrunden så djup och så lockande att Annas mamma och pappa inte kunde värja sig?
    Söderlind målar sina bilder med små penseldrag, antydningar som blir hot och blicka som förmedlar allt. Det är mycket skickligt be
skrivet.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar