Min blogglista

onsdag 5 mars 2014

Vad pågår i livet?

   Just nu är det ebb i bokfloden, bara en tunn ström sipprar fram. Blev glad när Birgitta Bouchts bok anlände med posten. Den heter "Förklädd och naken" och har undertiteln "Sjhälvporträtt. Själsfränder. Skrift". En form av memoar, men ändå inte, författaren gör nedslag i sitt liv och ger läsarna valda delar.Hon säger att hon skriver för att utforska livet och vad som pågår där.
   Birgitta Boucht föddes i Helsingfors 1940  in i en familj som präglades av hemligheter, fester, sorg, stor kärlek och många svek. För barnet kändes det som att ingenting stämde och att allt när som helst kunde ställas på huvudet, tas ifrån en. En syster, kanske en mamma? Eller var hon själv den som skulle bytas ut?
   I tamburen hemma på Norra kajen spionerade hon så gott hon kunde på omvärlden.Det är en sysselsättning som har följt henne genom liv och text. Förklädd och naken handlar om vänskap, studier, äktenskap, egendomliga sällskap, resor, livet som ensamstående mamma, bostadslöshet, aktivism. Och död
   .En viktig period var 1970-talet då Birgitta Boucht hörde till den nya kvinnorörelsens pionjärer i Finland. Ett genomgående tema i boken är livet som skrivande mänska och samvaron med inspiratörer och följeslagare.Men också berättelser som kastar långa skuggor. Jag säger inte mer just nu, har bara börjat läsa boken och ser fram emot helgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar