Min blogglista

måndag 24 mars 2014

Wollter i helfigur

   Lagom till Sven Wollters 80-årsdag i januari i år kom hans bildbiografi "Pojke med pilbåge. Eftertankar i text och bild".
    Där möter man skådespelaren, men också agitatorn, predikaren, fast förankrad till vänster i politiken. Kärvt berättar han om uppväxten under knappa förhållanden i Göteborg. Pappan skildras med klarsynt  blick och mamman med ohöljd värme och beundran. Hon var den som höll samman den stora familjen.   I kortare texter, bjuder Sven Wollter på sina personliga tankar om alla aspekter på livet utanför scenen: barn och familjeliv, trångsynthet, resor, pengar, drömmar och rädslor, överlevnad och skiljevägar, nationalism och rasism, brott och straff och  belöning. Han skriver om nära anhörigas bortgång och om sorgearbetet efteråt. Det är en  personlig bok där han delar med sig av de tankar man samlar under ett långt liv.
  Det är ingen konventionell memoar och man kan börja läsa var man vill. Titta på de många bilderna, få veta lite mer om under vilka förhållanden de är tagna.
    Wollter behöver knappas någont presenteration. Han är känd genom filmer och tv-serier som »Änglagård«, »Hemsöborna« och »Raskens«, och har på scenen spelat allt från kungar till kommissarier.
Han avslutade sin teaterkarriär med att spela Shakespeares kung Lehar på Dramaten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar