Min blogglista

lördag 12 april 2014

Bakom maktens murar

Prisbelönta och kritikerrosade författaren Catherine Merridale är professor i historia vid Londons universitet. Hon har tidigare haft stora framgångar med Ivans krig (2010) som beskrev livet som soldat i Röda armén. Nu har hennes skildring av Kremls fascinerande historiakommit på svenska, "Kreml. Symbolen för makt och rikedom",(Red Fortress. The Secret Heart of Russia's History) en bok som sätter dagens ryska utveckling i blixtbelysning. Det vilar ju ett skimmer av mystik och myt kring Kreml. Under 800 år har denna trekantiga fästning i Moskva varit den främsta symbolen för makt och rikedom i Ryssland.
   Redan på 1580-talet skrev ett jesuitiskt sändebud om Ryssland att "fursten kontrollerar allting. Den respekt fursten visas kan en mänsklig hjärna inte förstå". Bara 500 år har gått sen den iakttagelsen. Blir man förvånad över att reaktionären Nikolaj I och Josef Stalin röstats fram som de största i rysk historia?
   Genom utflykter i Rysslands dramatiska och blodiga historia beskriver Merridale hur Kreml har förändrats under århundradena för att bli den turistmagnet det är idag. Merridale ger en fascinerande resumé av alla viktiga händelser i den ryska historien: som exempelvis Ivan den förskräckliges härjningar, den falske Dimitrijs bondfångeri, den stora oredans tid, Peter den stores eskapader, Napoleons besök och tyskarnas belägring på 1940-talet.Och tro inte att Merridale skriver på sval distans. Hon har haft en forskarplats i Kreml och känner platsen utan och innan.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar