Min blogglista

tisdag 15 april 2014

Bra som påskekrim

 2011 debuterade Carin Bartosch Edström med deckaren Furioso, en roman där musiken spelar en viktig roll. Inte så konstigt eftersom författaren är både musiker och kompositör.
   Nu återkommer hon med "Kassandra" och  med kommissarie Ebba Schröder i huvudrollen.
   Den unge läkaren Alexander Seher har disputeratoch det viskas redan om fusk. Ändå lovordas han av opponenten Tore Kollberg under disputationsfesten på Läkarförbundets anrika festvåning i Stockholm. Och medan champagneflaskorna töms under festen flyter undertryckta spänningar upp till ytan. Någon smyger in en niddikt bland de förljugna hyllningstalen: Lejonporten ska rämna. Blod släcker hämndens törst! Dikten är signerad Kassandra, sierskan som en gång varnade om undergång men aldrig blev trodd. Innan kvällen är över har ett mord begåtts.
   Kriminalkommissarie Ebba Schröder på Danderydspolisen blir indragen i ett fall med rötter som går mer än trettio år tillbaka. Mer än en avhandling står på spel när handledarens egen forskning granskas. Hur djupt går fusket och vem kan egentligen bedöma vad som är sanning?
   Norrmännen har skapat begreppet påskekrim. Att man tar med sig bra deckare och beger sig till "hytten". Det går nog lika bra med en åländs stuga - bara boken är bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar