Min blogglista

tisdag 1 april 2014

En roman om 1600-talet

  Det är Bohuslän  på 1600-talet, Norges sydligaste utpost, som är ramen för Maria Gustavsdotters nya roman "Ulrikas bok". Ulrika är en av tre systrar som växer upp på Morlanda prästgård och hon har två systrar som författaren också tänker skriva romaner om.
   Den här berättelse börjar 1644, det råder orostider med krig mot Sverige och det märks både på en prästgård på Orust, i handelsstaden Uddevalla och i den befästa staden Kungälv.
  Som alltid så skriver Maria Gustavsdotter historia ur kvinnornas perspektiv och hon försöker ge en bild av hur livet kunde te sig för en välbeställd kvinna på den här tiden. Ulrika är på väg att bli vuxen och hon drömmer om ett annat liv än det som prästgården kan ge henne. När hennes bror Magnus har med sig en studiekamrat hem ser hon sin chans. Men efter ett misslyckat spratt i kyrkan rymmer de tillsammans och livet
blir ingen dans på rosor för Ulrika.
  Miljöbeskrivningarna är trovärdiga och 1600-talet tonar fram i romanen. Men lite stör det mig att Ulrika är så "modern" i sitt tänkande. Kunde hon verkligen vara det, på riktigt? Tiden är ju på tröskeln rill häxförföljernas tid och kvinnor fick akta sig noga för att sticka ut.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar