Min blogglista

torsdag 10 april 2014

I revolutionens mardröm

Det är 1917 i Sankt Petersburg. Tsaren har avsatts och i Alexanderpalatset väntar tsarfamiljen Romanov oroligt på bolsjevikernas nästa steg. Rasputin, den karismatiske predikanten som varit tsaritsans helare och förtrogna, har mördats. Hans dotter Masja hämtas till palatset - kanske hon har samma botande förmåga som hennes far hade. Kanske hon kan skydda familjen från att gå under.
   Amerikanska författaren Kathryn Harrison målar i nyutkomna romanen "Rasputins dotter"historien om tsarfamiljens sista nervpirrande månader i livet. De är instängda i sitt palats, tsar Nikolajev, hans hustru Alexandra, de fyra döttrarna och den blödarsjuke sonen Aleksej, som kallas Aljosja.
    Och Masja kan verkligen hjälpa dem - inte genom helande händer utan genom sina berättelser. Mellan henne och den ömtålige sonen, som på grund av sin sjukdom måste avstå från alla vanliga nöjen men ändå måste försöka verka frisk, växer beroendet och samhörigheten.Historierna hon berättar blir också ett sätt för Masja att förstå det som hände fadern.
   Det är en övertygande skildring av en döende värld, fast de som befolkar den vet inte att allt omkring dem ska dö. Så är det ju, vi är fast i tiden och lever utan facit. Det tål att tänkas på när utvecklingen i öster blir alltmer hotfull.

1 kommentar:

  1. Jag håller på och läser den just nu. Hon har gjort väldigt bra research, Kathryn Harrison, för det historiska kring tsarfamiljen stämmer bra med vad som verkligen hände. Jag gillar boken väldigt mycket.

    SvaraRadera