Min blogglista

onsdag 2 april 2014

Okända fakta om invandrad mat

I boken " Nu äter vi!" sätter jornalisten Jenny Damberg gaffeln i den moderna mathistorien - och det är på tiden att någon berättar om den nya matens inträde i köket. 
   Här finns berättelsen om hur nutida klassiker som pizza, tacos och sushi först tog plats, hur det asiatiska köket etablerade sig och om de i många fall helt okända kockar som introducerade dem.
   Damberg undersöker svenskarnasperversa svaget kärlek för sourcreamchips och smörgåstårta . Här finns berättelsen om skolmaten man bara vill glömma, potatispizza har författaren ett ont öga till. Hon berättar om lanseringarna som floppat - vem vill minnas banankaviar? - och rätterna som fastna, och blivit en del av våra vardagliga matvanor.
   Det är ett intressant långreportage kryddat med åsikter om ett kulturarv vi inte pratar om: maten vi äter dagligen och ibland tillreder med autopiloten påslagen.
  Extra pluss för det läsarvänliga danska bandet och för Lotta Külhorns vildsinta omslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar