Min blogglista

måndag 21 april 2014

Romarriket som republik

År 509 f Kr fördrevs den sista romerska kungen. Det var startskottet för den romerska republiken som därefter existerade i mer än 500 år. Nu lades grunden till det som skulle bli ett av antikens stora imperier. Mycket har skrivits om det romerska rikets nedgång och fall men Eva Queckfeldt börjar i andra änden, skriver om hur riket byggdes och utvecklades i nyutkomna "Romarriket - den romerska republiken".
    Många av dagens politiska och kulturella företeelser har sin grund i den romerska republiken men det är ett arv som vi inte alltid är medvetna om.Det är århundradena med kejsare, galna och kloka, som överskuggar bilden av vad romarriket var.
    Queckfeldt skildrar det romerska samhället på ett kunnigt och mångsidigt vis. Hon beskriver det politiska, sociala och religiösa livet och försöker att också lyfta fram de romerska kvinnorna. Förstås finns också den romerska armén och krigsföringen med, det var ju under republikens tid som de romerska örnarna, det kända fälttecknet, blev kända och fruktade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar