Min blogglista

onsdag 7 maj 2014

Alla Spaniens dofter

Ildefonso Falcones första roman "Katedralen vid havet" blev en världssuccé när den kom ut 2009. Hans nya roman "Barfotadrottningen"- La reina descalza - tar han med oss till Spanien år 1748 och vi möter den  frigivna slavinnan Caridad, som går iland i Cádiz eftersom hennes herre dött och hon därmed är fri.
  Men vad ska hon med friheten till? En svart kvinna från Kuba som bara äger de lappiga kläder hon är klädd i. Men Caridad äger en skatt, en sångröst som kan uttrycka alla mänskliga känslor. Med hjälp av sången tar hon sig till Sevilla och möter där zigenerskan Milagros och hennes brokiga familj.
   Tillsammans banar de väg mot de fina salongerna med hjälp av sången och flamencon. Tack vare en obändig vilja, kämpar de trots omgivningens fördömanden för ett värdigt liv, ett liv där de kan tro på framtiden.
  Så kan man skissartat beskriva den 700-sidiga romanen som är tung av dofter, stanker och smaker från ett försvunnet Spanien. Efter att ha läst den kan man mer om flamencons själ och historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar