Min blogglista

fredag 16 maj 2014

De mest egoistiska

När Ana Udovic skrev en artikel den självupptagna generationen i Dagens Nyheter förstod hon att det var fler än hon som intresserade sig för frågorna. Gensvaret var enormt. Artikeln blev en av DN:s mest delade på nätet 2012. Nu har hon utvecklat ämnet till en hel bok, "Generation Ego - att fostras in i en narcissistisk kultur".
  Här undersöker hon varför har det blivit så och vad får det för konsekvenser när dagens unga kallas den mest självupptagna generationen någonsin.Hon intervjuar forskare, psykologer, lärare, sociologer och andra som arbetar med barn och unga och förstås de unga själva. Hon spårar Generation Ego hela vägen från curlingföräldrarna till ungdomsarbetslösheten, genom en nedmonterad skola, ekonomiska krisår och självkänsla-nu-quick-fixar. Resultatet blir en högaktuell bok om ett pågående experiment på en hel generation. Och hur syns det i skolan idag: Lärare som inte kan genomföra en lektion eftersom eleverna inte inser poängen med lektionens innehåll. Elever som tar det som självklart att betygen ska överklagas. En läroplan som kräver att barnen, från förskoleålder, fostras i entreprenöriellt lärande.
   Men ett samhälle kan knappast fungera om dess invånare gör allt för egen vinnings skull och inget för andra. Men det är just vad man lär ungdomar idag: att det lönar sig att vara självupptagen.
  Det här är en bok som alla mår bra av att läsa för vi mår inte bra av den växande egoismen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar