Min blogglista

måndag 26 maj 2014

Djurens roll i krig

Många har skrivit om den helvetiska tillvaro i Västfrontens skyttegravar och på andra krigsskådeplatser under första världskriget. Men soldaterna hade sällskap av andra levande varelser.
   I denna Hedvig Rudlings bok "Djur i krigets öga" skildras de roller som djur kom att spela i kriget. De är aktiva krigsdeltagare, sällskapsdjur, föda, skadedjur och, inte minst, som offer. Här finns hästar i strid - ofattbara 8 miljoner hästar dog - hundar med gasmask som tar sig genom Ingenmansland, brevduvor som för budskap över linjerna, elefanter som drar kol, katter, apor och kängurur som blir maskotar, höns som föds upp i skyttegravar och julgrisar som fraktas med flyg till fronten. Djuren blev inte sällan en slags maskotar för soldaterna. Männen kanske behövde djuren för att behålla något av sin mänsklighet i ett krig som i så många avseenden trubbade av känslorna. Djuren var där tillsammans med soldaterna och upplevde samma saker, men stod för något annorlunda och hoppfullt i krigets mörker.
  Här ges nya perspektiv på det krig som formade 1900-talets fortsatta historia. 
   Hedvig Rudling är arbetar som redaktör och bildresearcher och många av de svartvita bilderna har aldrig tidigare visats för en bredare publik.Peter Englund, som skrivit mycket om detta krig, har skrivit bokens inledning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar