Min blogglista

söndag 25 maj 2014

En lärorik sommar


Låt oss ta oss tid att leva; låt oss följa naturen; låt oss glädjas åt nuet; låt oss inte jäkta för ingenting." Så formulerar Michel de Montaigne (1533 - 1592) sin visdom i det sista kapitlet i Essayer.
   I boken "En sommar med Montaigne" får litteratuforskaren  Antoine Compagnon läsaren att återupptäcka en somrig och uppfriskande Montaigne. Här finns tankar om allt möjligt, högt och lågt. Allt från vänskap, engagemang, samtal, barnuppfostran till bortkastad tid och till och med övervikt. 
    Han lyfter fram essayernas historiska rikedom och samtidigt deras aktualitet. Dessutom får vi en insikt i att renässansmänniskorna inte hade så mycket later för sig som vi utan sade rent ut vad de tänkte.
  Bokens titel kommer sig av att Compagnon under en sommar varje dag i fransk radio berättade om olika infallsvinklar på Montaigne. Kapitlen är korta och intelligenta, lyfter fram drag man hade glömt. Han gör verkligen en klassiker levande. Den som inte läst Montaige får lust att göra det och den som läst honom får lust att läsa om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar