Min blogglista

fredag 30 maj 2014

En trovärdig historia

   Inte sedan 2008 har Elise Johansson kommit ut med någon prosaberättelse. Men nu är det dags med "sagas bok - en trovärdig historia" på 400 sidor.
  Det börjar med  den 27 september 1971, i berättelsen kallad Bodelningsdagen. Det är då processen sätts igång, den som för Sagas del kommer att resultera i en inre och yttre resa, som längs snåriga stigar och rostiga stickspår småningom ska leda till mycket som aldrig varit känt.
   Hennes avlidna mammas enkla bohag ska mätas och vägas och fördelas mellan sju. Saga är den sjunde - sladdungen, den udda, en främmande fågel som inte har något där att göra. Numera är hon Saga Modig, framgångsrik journalist på ett veckomagasin. Hennes specialområden är mode och design. 
    Medan delningen i köket pågår tar Saga sin tillflykt till kammaren bakom, och det är där som hon plötsligt i en blixtsnabb vision kommer att möta sina egna åldrar.  Hon ser den lilla undrande flickan som hon en gång var, och slutligen, med ömkan, sitt redan förskrämda tonårsjag. Gåtorna som söker svar är många. I familjen Tyst talar man helst om väder och vind, det övriga sopar man som fluglik under mattan.
  Med den här romanen är författaren tillbaka hos småfolket hon skildrade så väl i Nancy-trilogin. Men Saga är en kvinna väl värd att lära känna, emellanåt är hon infamt rolig. Också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar