Min blogglista

lördag 21 juni 2014

Många orsaker till kriget

Alla känner till mordet i Sarajevo på ärkehertig Franz Ferdinand och hans fru den 28 juni 1914 och. många tror att det var den främsta orsaken till att första världskriget bröt ut. Andra vet att det var den utlösande händelsen men att sammanhanget var mycket mer komplicerat än så. Vad var det egentligen som hände?
   Den frågan söker Peter Olausson svaret på i boken "1914 - vägen till första världskriget". För detta krig hade inte en enda, isolerad och enkel orsak. Det hade en rad orsaker, som sedan 1800-talet utvecklats, delats upp, korsats, förstärkt och försvagat varandra. Inte minst var de politiska attentaten många decennierna före kriget, de var rentav vanliga. Att mordet i Sarajevo skulle ta en sådan vändning var inte självklart.
   Sedan drygt trettio år tillbaka hade ett halvdussin europeiska länder delat upp Afrika mellan sig - det minskade en del spänningar på hemmaplan men byggde upp andra. Värnplikt, kapprustning och en kraftig vapenteknisk utveckling hade gett stormakterna större, bättre och dyrbarare arméer och flottor än någonsin. Efter en mängd konflikter och mindre krig hade stormakterna bildat allianser för att bli mindre sårbara så samtidigt som risken för småkrig minskade, ökade risken för ett storkrig.
   Under några intensiva veckor sommaren 1914 kokades en blandning ihop som plötsligt exploderade. Men var första världskriget ett misstag eller resultatet av en noga utarbetad plan? Var det en slump eller ett krig som väntade på att inträffa?
  Kring de frågorna kretsar boken. Cirka 16 miljoner människor dog i första världskriget - av fransmännen kallat la grande guerre - så visst är det viktigt att förstå orsakerna till det.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar