Min blogglista

fredag 25 juli 2014

Ville förändra världen

Johan Svedjedal är en av mina favoriter bland litteraturhistoriker. Hams Almqvist-biografi i tre delar är helt enkelt lysande.
   Hans nya essäsamling "Ner med allt?" handlar om revolt och litterära drömmar om ett bättre samhälle. Tiden är decenniet från 1965 till 1975, när svensk skönlitteratur ville vara en radikal samhällskraft - med syftet att fördjupa demokratin.
   Men Svedjedal vill veta vilka litterära metoder  författarna använde för att skapa opinion och hur såg de på sin roll som författare, frågar han.
   Här träffar man folkhemsrebeller som dokumentaristerna Sara Lidman och P.O. Enquist, den radikale liberalen Lars Gustafsson, ungdomsupprorets Olof Moberg, ögonblicksrealisten Staffan Seeberg och tidsskildraren Gun-Britt Sundström likväl som som kulturradikalerna i Blå Tåget och proggälsklingarna Hoola Bandoola Band.
   Med utmärkt fingertoppskänsla och lätt ironi ledsagar han läsarna i en engagemangets litterära epok, -en tid när många författare faktiskt trodde att man kunde förändra samhället genom litteraturen, men ibland gick vilse politiskt.
  "Ner med allt? är riktigt underhållande läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar