Min blogglista

onsdag 13 augusti 2014

Rönkä & Finland noir

"Broder från Moskva" är Matti Rönkäs andra kriminalroman i hans serie om privatspanaren Viktor Kärppä, som i Finland hittills nått upp i sex böcker. Denna andra kriminalroman har kommit ut i tio länder, bland annat Tyskland, Norge, Italien, Holland, Polen och Sverige. Hans första på svenska heter "Mördare utan ansikte".
   Rönkä skriver en knapp och precis prosa, beskriver den mörkare delen av livet i Helsingfors med invandrare fråb Estland, Ingermanland och Ryssland. Med Rönkä har Finland fått en egen röst som berättar om brott i "noir-stil".
    Huvudpersonen Viktor Kärppäs äldre bror heter Aleksej. Han bodde i Moskva med sin familj men bröt av olika skäl upp för att flytta till sin yngre bror Viktor i Helsingfors. De två bröderna, uppväxta i forna Sovjetunionen i ryska Karelen, är olika varandra. Aleksej blir misstänkt för heroinsmuggling och för samröre med maffian i Sankt Petersburg. Viktor Kärppä försöker rentvå sin bror, både med hjälp av kriminella kontaker och med den finska polisen Korhonen. Han är piskad att hitta heroinets verkliga väg in i Finland. Samtidigt anklagas Viktor för att ha ett finger med i spelet kring dopingen inom skidlandslaget.
   Intrigen är full av oväntade svängar och tecknar mycket realistiska miljöer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar