Min blogglista

onsdag 24 september 2014

Elenas och Greklands liv

          Elena föds 1932 i en grekisk by med nio kyrkor. I Theodor Kallifatides nya roman - "Med sina läppars svalka" - följer han henne från uppväxten tills idag, då hon bor i Stockholm och målar ikoner för Ryska kyrkan i Helsingfors. Det är ett dramatiskt liv. Hon tvingas uppleva den nådelösa tyska ockupationen 1941 och det ännu mer nådelösa inbördeskriget som följde efter. År av avrättningar, politiska förföljelser, grymma förbrytelser och djup fattigdom tvingar henne att söka ett annat liv, först i Australien och sedan i Sverige.
   Berättelsen om Elenas liv blir en parallell till Greklands historia. Samtidigt är den en skildring av ett äktenskap. Elena gifter sig som mycket ung med skolläraren Giannis och de håller ihop trots alla påfrestningar. Deras långa samvaro ställs i kontrast till deras dotters bittra skilsmässa. 
   Romanen berättar också den moderna emigrationens historia - till Australiens stora himmel och till Aachens mörka gruvor. Det är en trasig värld som ska hållas ihop av ännu trasigare människor. Men Elenas kärlek till sin man och hans kärlek till henne håller livet upprätt, trots att en mörk hemlighet kastar sin skugga över henne. 
  En del av händelserna känner man igen, de har gestaltats i Kallifatides självbiografiska böcker. Men Helena är en myckt kallifatidesk kvinna, varm, resolut och osentimental.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar