Min blogglista

tisdag 16 september 2014

Mat som minnesmaskin

Boken " Det goda sovjetiska köket - minnen, mat och längtan av Anya von Bremzen visar hur mat - eller att inte få någon, att längta efter den, att frossa i den om man hade tur - präglade Sovjetunionens hela historia. Matens ger livet betydelse.
   I dag är Anya von Bremzen en framstående matskribent och lever i skilda matvärldar: i den ena skriver hon om fyrstjärniga restauranger, i den andra kan smaken av en enkel kolbasa få det förflutna att visa sig i ett rosenrött skimmer.
   En trång lägenhet där arton familjer delade samma kök - det varförfattarens barndomsmiljö i 1960-talets Moskva. Hon sjöng lovsånger till Lenin och gjorde svarta affärer med amerikanska tuggummin. Livet var trist och absurt. Och till slut fullständigt outhärdligt. 1974 flydde Anya och hennes mor Larisa till USA.
    För att återskapa detta förflutna, med alla dess dofter och smaknyanser, beslutar sig Anya och Larisa för att förvandla Larisas kök till en tidsmaskin: att tillaga maträtter - enkla eller överdådiga - från vartenda decennium av den ryska och sovjetiska 1900-talshistorien. Tio sådana recept återges i boken.Genom att beskriva dessa måltider får man sig också till livs en gripande familjehistoria som sträcker sig över tre generationer.
    Hur var det att leva i ett land där varenda tugga hade politisk betydelse? Anya von Bremzen skildrar vad maten betydde för hennes familj, men också för landet som helhet - alltifrån Lenins spannmålsrekvisitioner och till Chrusjtjovs brödköer och Gorbatjovs korståg för att ersätta alkohol med mineralvatten.
   Det här är en bok som berättar om matens livsviktiga roll som minnesframkallare. Varje emigrant kan känna igen den nostalgiska lyckan när näsan träffas av barndomens matminne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar