Min blogglista

lördag 25 oktober 2014

I historiens marginal

Historien handlar alltid ytterst om enskilda människor och deras val. Om de människor som gjort som alla andra, och de som inte gjort det.
   Henrik Höjers essäbok "En engelsk korsfarare hos Djingis khan" handlar om människor som av eget val eller på grund av andra omständigheter brutit mönster. Det handlar om en engelsman som hamnade i Djingis khans tjänst på 1200-talet. Om en conquistador som blev en tidig visselblåsare om folkmordet i Den nya världen och "indianernas beskyddare" på 1500-talet. 

   Men också om en svensk radikal publicist som ville starta en egen teater i Stockholm på 1800-talet - ett val som ledde till hans egen dödsdom. Om en serbisk officer som valde att försvara Sarajevo när staden belägrades av serbiska styrkor på 1990-talet. En av de mest facinerande texterna ärTvå kvinnor går till sjöss om två kvinnliga piraterAnne Bonn och Mary Read, båda hade uppfostrats som pojkar av sinba ogifta mödrar och de klädde sig som män och uppträdde som sjörövare. Och det fanns fler,  myten om att kvinor inte gick till sjöss är en myt. De kunde vara allt från sjörövare till kockar och prostituerade men de fanns där.
  Det är både roande och tankeväckande berättelser, där individen alltid står i centrum.Det som förvånar är hur man lyckats göra ett omslag som är så tråkigt att klockorna stannar. Många kommer att missa boken på grund av omslaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar