Min blogglista

söndag 26 oktober 2014

I Mosanders Berlin

 Finlandsvensken Jan Mosander  var Expressens mångåriga korrespondent i Tyskland i början av 1970-talet och Sveriges Radios korrespondent i mitten av 1990-talet. Han har under åren väckt stor uppmärksamhet med sina grävande reportage och belönats med många priser och han gar gett ut en bok om spionernas och agenternas Berlin..För få europeiska huvudstäder har en sådan magisk attraktionskraft som Berlin. Här ryms här hela 1900-talets historia: Första världskriget och det tyska kejsardömets undergång, Weimarrepubliken och Hitlertiden, följt av det kalla kriget där staden delades och blev till ett politiskt spänningsfält mellan öst och väst. Efter återföreningen är Berlin återigen det mäktiga Tysklands huvudstad men har ändå bevarat sina kontraster och sin alternativa stil.
   Om allt detta berättar Mosander i sin bok om Berlin med undertiteln "en vägledning till det kommunistiska och nazistiska Berlin". Under sina år i Tyskland och Berlin kom han att träffa personer som Albert Speer, Hitlers favoritarkitekt och rustningsminister, och Emmy Göring, änka efter Hermann Görings. Han blev avlyssnad och övervakad under sina kontakter med kända östtyska oppositionella som Wolf Biermann och Robert Havemann. Boken guidar i spåren till diktaturernas Berlin och berättar de många oskrivna historierna. Men givetvis får vi också ta del av den allra senaste informationen om en stad i ständig förändring.
   Med sin nyfikenhet och personliga ton har Mosanders bok om Berlin etablerat sig som en av de mest populära reseböckerna. I boken finns också kartor som visar hur Berlinmuren gick, var Hitlers bunker låg och hur man hittar till andra historiska platser.Det är en bok som gör att man, som Marlene D, tror att man har en koffert kvar i Berlin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar