Min blogglista

torsdag 30 oktober 2014

Nyktergal & detaljoxe

För ståupparen  Tobias Persson kan ordvitsande nästan liknas vid ett beroende, även om det är ett angenämt och synnerligen ofarligt sådant. Men ändå. Tobias har sedan barnsben haft svårt att låta bli att leka med ord. Det är hans privata ticks, hans last, hans hobby. Engelsmännen kallar fenomenet för "pun", i Sverige kallar man det för Göteborgshumor men vitsandet är spritt över hela landet, Hasse Alfredsson, Povel Ramel och Robban Broberg är ordvitsare av format - fast de inte är göteborgare.
    Nu har han gett ut en bok "Den ofrivillige ordvitsaren - till ordlekens försvar" och den ger garanterat fnissig läsning. Och så vill man läsa högt hela tiden för omgivningen.
    Persson
frågar sig hur man kan se ordet telefonist utan att genast associera till lurpassa. Eller höra någon prata om vikten av sömn utan att tänka sängvetare. 
   Och vilken fågel är tråkigast på festen?  - Nyktergal förstås.Och apropå fåglar, petigast bland dem är detaljoxen.
   Och vad får man när Zlatan gjort mål?  - Bra Ibrationer.
   För en bokmal är det viktigt att veta att om någons stjäl boken "En världsomsegling under haven" så blir man Vernelös. Vill man ha inspiration att skriva om hårt författarliv så hjälper det att vara Drogge-påverkad.....och så vidare.
   En bok som definitivt lättar upp senhöstmörkret och får mungiporna att bli glada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar