Min blogglista

onsdag 5 november 2014

En egensinnig guide

 "Guiden" heter Susanne Ringells bok om Helsingfors. Självklart gör den det, och staden behöver inte nämnas. Dessutom är det här ingen guidebok med utvikskartor och numrerade tips. Ringell delar med sig av sina upplevelser av staden. Olika stämningslägen och infallsvinklar drar förbi.
   Har Helsingfors trots allt en flod? Vem har ett minnesmärke på Malms begravningsplats, är nedgrävd i Borgå men spökar på trapporna till Statsrådsborgen? Var finns det speciella krogar med profilerade kunder och vem var Diktonius? Är det roligt att växa upp i de östra förorterna? 
  Frågor som kastas ut men aldrig får ett tvärsäket svar.
  Berättaren tar sig över broar och klassbarriärer. Det är en bok om en stad och ett liv i denna stad. Oanade förbindelser uppdagas, mellan björnar och isbrytare, mellan Urho Kekkonen och runosångaren Larin Paraske. Det är numer fullt av lås på "Kärlekens bro" mellan Högvakten och Skatudden, den verkar inte ha rum för flera förhoppningsfulla. Men mitt på bron stårförfattren och skildrar sin hemstad på jorden. Förbi henne dundrar de spårvagnar som gör Helsingfors till en dam av värld.Guiden är för både infödda och inflyttade - och för de turister som författaren betraktar som sin storfamilj. Och läsren känner att hen har träffat någon i staden.
  Sanna Mander står för omslag och illustrationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar