Min blogglista

söndag 9 november 2014

En ohelig allians

Bara några år efter att andra världskriget samlades nazister och officerare från Wehrmacht  i Egypten och Syrien. Deras mål: att hjälpa arabregimerna att utplåna Israel.Om denna okända och häpnadsväckande historia berättar Niclas Sennerteg i "Hakkorset & halvmånen - nazister i mellanöstern".
    Bland nazisterna fanns Wilhelm Fahrmbacher, tysk general och misstänkt krigsförbrytare, som organiserade en grupp bestående av närmare 100 tyska militära rådgivare, bestående av allt från gamla generaler till unga officerare, som skulle uppdatera de egyptiska styrkorna över hela linjen. Boken baseras på dokument ur den tyske generalen Fahrmbachers personliga arkiv och berättar den okända historien de forna nazisternas roll i Egypten. En grå eminens som tas fram i ljuset är stormuftin av Jerusalem, Amin al-Husseini, som tillbrigat många år i det nazistiska tyskland och var väl indränkt i propaganda. han spelade en stor roll i den arabiskspråkiga nazipropagandan i radio.
  Journalisten och författaren Niclas Sennerteg öppnar dörren till ett nytt rum då han skildrar Mellanöstern i efterkrigstiden i ljuset av de tyska militärer som tog sig dit, på flykt undan rättvisan eller i sökandet efter en säker ekonomisk bas. Man tror sig ofta veta något om historien men förbiser ofta viktiga händelser. Sennertegs bok visar på en okänd aspekt av den muslimska antisemitismen och att den har historiska rötter. Tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar